Downy Woodpecker

The Downy Woodpecker, scientifically known as Dryobates pubescens, is a small and charming bird commonly spotted in the woodlands around Summerville, South Carolina. This species, which was first described by Linnaeus in 1766, is easily recognizable by its distinctive appearance. Adult Downy Woodpeckers have a black-and-white plumage, with males featuring a small red patch on the back of their heads. Their size is modest, typically measuring around 6 to 7 inches in length, making them one of the smallest woodpeckers in North America.

These woodpeckers are often seen flitting about in search of insects, especially on the trunks and branches of trees. Their feeding habits include probing into the bark for larvae and other small invertebrates, which they extract using their long, barbed tongues. In addition to insects, Downy Woodpeckers also consume seeds and berries, making them versatile feeders.

In the habitats of Summerville, Downy Woodpeckers can often be found in a variety of wooded areas, from suburban gardens to mature forests. They are known for their characteristic drumming sound, which they create by tapping on trees to communicate and establish territory. Their presence adds a delightful element to the local avifauna, making them a favorite among bird watchers and nature enthusiasts alike.

ID9149595
Rankspecies
Scientific NameDryobates pubescens (Linnaeus, 1766)
Common NameDowny Woodpecker
First Seen20/06/2025 4:38 pm
Last Seen26/03/2026 3:37 pm
Total Observations30
IDAuthor NameDate/TimeLocation
5308392719obsr678506July 3, 2026 2:48 pm32.964558, -80.22541
52798579530abfb3cee80db29cc1f277bf30e3bfb4f15774507dabf1b27c8483c52dff3dbdJuly 3, 2026 7:47 am33.020898, -80.23196
6570831848252b4cf12255684163453a682e77c7fc3a2fb1af73408e0f027728a2673fd069March 26, 2026 3:37 pm33.018545, -80.185716
5329121468obsr678506March 20, 2026 3:48 pm32.964558, -80.22541
5307716443obsr678506March 7, 2026 10:47 am32.964558, -80.22541
5355143576obsr223764January 29, 2024 12:00 am33.00444, -80.17015
5354664372obsr4373201January 28, 2024 12:00 am33.007256, -80.21435
5683307438obsr678506January 27, 2024 12:00 am32.964558, -80.22541
5451763964obsr678506January 24, 2024 12:00 am32.964558, -80.22541
5422315089obsr678506January 23, 2024 12:00 am32.964558, -80.22541
5530759256obsr961971January 22, 2024 12:00 am32.95901, -80.1732
5566003469obsr1002632January 22, 2024 12:00 am32.95901, -80.1732
5683622300obsr678506January 22, 2024 12:00 am32.964558, -80.22541
5640411156obsr4373201January 21, 2024 12:00 am33.007256, -80.21435
5640780972obsr3870833January 21, 2024 12:00 am33.014286, -80.166595
5416081993obsr3870833January 20, 2024 12:00 am33.014286, -80.166595
5451911782obsr4373201January 20, 2024 12:00 am33.007256, -80.21435
5574711195obsr223764January 20, 2024 12:00 am33.00444, -80.17015
5615815873obsr639848January 20, 2024 12:00 am33.045677, -80.149895
5646494789obsr516200January 20, 2024 12:00 am33.045677, -80.149895
5382388639obsr787767January 16, 2024 12:00 am32.9795, -80.1908
5345915968obsr678506January 15, 2024 12:00 am32.964558, -80.22541
5480457667obsr678506January 11, 2024 12:00 am32.964558, -80.22541
5638756037obsr787767January 11, 2024 12:00 am32.9795, -80.1908
5514151107obsr678506January 10, 2024 12:00 am32.964558, -80.22541
5525702177obsr678506January 8, 2024 12:00 am32.964558, -80.22541
5648235273obsr223764January 7, 2024 12:00 am33.00444, -80.17015
5467902753obsr787767January 4, 2024 12:00 am32.9795, -80.1908
5640123137obsr223764January 2, 2024 12:00 am33.00444, -80.17015
5659551711obsr678506January 2, 2024 12:00 am32.964558, -80.22541

Related Wildlife